De e-sigaret, het nieuwe statussymbool in de kroeg?

De e-sigaret, het nieuwe statussymbool in de kroeg?

Van plan om een e-sigaret bestellen om het gewone roken af te zweren? Toen roken nog algemeen geaccepteerd was, en dan hebben we het toch al snel over de jaren 80 en eerder van de vorige eeuw, kon je je status laten zien door uitdagend je pakje sigaretten op tafel te leggen. Dit is mijn merk, hier sta ik voor. Voor sommigen ging dat heel ver. Ze rookten alleen hun eigen merk, bietsen bij anderen die een ander merk aanhingen was er niet bij. Of de e-sigaret ook een dergelijke status gaat krijgen is nog maar zeer de vraag. Om te beginnen zijn er geen aansprekende merken. Bekende tabaksfabrikanten brengen geen e-sigaret of navullingen ervoor op de markt. De concurrentie is een stuk minder.

De e-sigaret wordt wel steeds populairder

Nu roken van tabaksproducten steeds meer aan banden wordt gelegd, wordt het gebruik van de e-sigaret wel populairder. Veel rokers stappen er op over in de hoop dat ze hun behoefte aan nicotine kunnen blijven bevredigen, ook op plaatsen waar gewoon roken nu verboden is. Maar hoe lang dat nog goed gaat is maar de vraag. De regering denkt steeds meer na over het gebruik van e-sigaretten. Het is inmiddels al verboden voor jongeren om ze te kopen, waar dat eerst nog wel was toegestaan. De gezondheidsrisico's zijn immers ook bij de e-sigaret gewoon aanwezig, omdat de navullingen in veel gevallen ook nicotine bevatten. Wel bevat de e-sigaret vloeistof geen teer, wat het risico voor de omgeving wel wat verkleint.

De markt voor de e-sigaret wordt nooit zo groot als die voor tabak

Hoe populair de e-sigaret in de toekomst zal worden is afwachten en koffiedik kijken. Feit is dat het gebruik van gewone tabak steeds verder zal worden beperkt. De prijs wordt hoger, de verkrijgbaarheid lastiger en de verpakkingen en presentatie minder aantrekkelijk. Maar het is niet de verwachting dat de rokers van nu in de toekomst massaal zullen overstappen op de e-sigaret. Het aantal fabrikanten is natuurlijk ook veel kleiner dan van gewone sigaretten. Hier gaan nog steeds miljarden in om, en dat zal bij de e-sigaret vrijwel zeker nooit aan de orde zijn.

Regeringen zijn kritisch over de e-sigaret

Regeringen weten nog niet goed raad met de e-sigaret. Verbieden is echter zeker aan de orde omdat ook de e-sigaret de schadelijke stof nicotine bevat, tenzij je nadrukkelijk kiest voor een navulling zonder nicotine. Overheden zijn vooral bang dat jongeren de e-sigaret gaan gebruiken en vervolgens naadloos de overstap maken naar sigaretten. En aangezien het beleid erop gericht is om roken onder jongeren te ontmoedigen past daar het gebruik van de e-sigaret natuurlijk niet bij. Maar anno 2020 kun je de e-sigaret nog steeds gebruiken, vaak ook op plaatsen waar gewoon roken verboden is. Daarmee kun je dus je status laten gelden, zoals je dat vroeger met een pakje sigaretten of shag deed. Maar hoe lang deze situatie blijft zoals die nu is, is erg onzeker.

Wil je een stadion fakkel kopen?