2022 Bijtelling Calculator: Hoeveel moet u betalen?

De bijtelling voor het privégebruik van een auto van de zaak gaat in 2022 omhoog. De bijtelling is gebaseerd op een percentage van de catalogusprijs van de auto en is afhankelijk van de CO2-uitstoot. Deze uitstootgrenzen worden ieder jaar door de belastingdienst vastgesteld. In 2022 zijn er twee tarieven voor de bijtelling: 16% en 22%. Wilt u de bijtelling voor 2022 berekenen? Door het kenteken in te voeren in de bijtellingscalculator van Employes, ziet u direct wat uw maandlasten zullen zijn.

Wat is bijtelling?

De bijtelling is het extra bedrag aan inkomstenbelasting dat u moet betalen als u een auto van de zaak voor privé-doeleinden gebruikt. Deze bijtelling is gebaseerd op een percentage van de catalogusprijs van de auto en is afhankelijk van de CO-uitstoot. Deze uitstootgrenzen worden elk jaar door de belastingdienst vastgesteld. Om uw maandelijkse kosten te berekenen, kunt u onze online bijtellingscalculator gebruiken.

Wat betekent dit voor mij?

Als u een auto van de zaak voor privédoeleinden gebruikt, gaat de bijtelling in 2022 omhoog. Het percentage van de catalogusprijs dat wordt gebruikt om de bijtelling te berekenen, wordt verhoogd van 14% naar 16%. Bovendien komt er een nieuw tarief van 22% voor auto's met een hoge uitstoot. Dit betekent dat de maandelijkse kosten voor het gebruik van een bedrijfsauto voor privé-doeleinden zullen stijgen.

Moet ik zelf de bijtelling regelen?

Nee, uw werkgever zal de verschuldigde extra belasting elke maand op uw salaris inhouden. U hoeft dit niet zelf te regelen.

Wat als ik de extra verschuldigde belasting niet wil betalen?

Als u de bijtelling niet wilt betalen, kunt u ervoor kiezen de auto van de zaak niet voor privé-doeleinden te gebruiken. Dat betekent dat u de auto van de zaak niet voor woon-werkverkeer of privéboodschappen kunt gebruiken. Als u de auto van de zaak toch voor privé-doeleinden wilt gebruiken, kunt u met uw werkgever onderhandelen over een hoger salaris ter compensatie van de extra belastingschuld.